Accessibility

 

הידיעון המקוון של האגודה הישראלית ללימודים פמיניסטיים ולחקר המגדר: 10 במרץ 2019
עורכת ראשית: פרופ' יפה ברלוביץ | עורכת הידיעון: רוני בן-כנען

 


שימו לב: לצפייה בידיעון בצורתו האופטימאלית, במחשב או בנייד, נמליץ להקיש על סימון הנגישות  המופיע  בפינה השמאלית העליונה.

 

חשוב לנו ליצור ולאפשר שיח פמיניסטי עדכני, פלורליסטי ואידיאולוגי, ולעודד יצירת והפצת מידע שיביא להבנת מצבן של נשים. אנחנו פועלות בשיתוף פעולה עם ארגונים העוסקים בהוראה ובמחקר, מרצות ומרצים בסגל האקדמי, סטודנטיות וסטודנטים, ארגוני נשים, פעילות ופעילי שטח.
הניוזלטר מביא לפתחך מידע עכשוי, מעניין ומגוון באשר למתרחש באקדמיה, בשטח וביניהם.
נשים זוכרות נשים
"האין אני אישה?"
אגדה אמריקנית: אישה שחורה, שאינה יודעת קרוא וכתוב, ממובילות המאבק לזכויות נשים במאה ה-19 -  סוז'ורנר תרות' (1883-1797)
מאת: הדה רכניץ

"ובכן, ילדים, במקום שבו יש המולה כה רבה, חייב להיות גם דבר מה בלתי תקין. אני חושבת שבקרב השחורים בדרום והנשים בצפון, כולם מדברים על זכויות, ועד מהרה לגברים הלבנים תיווצר בעיה שיתקשו לפתור. אך על מה כל הדיבורים האלו כאן? הגבר ההוא שם, אומר שיש לסייע לנשים לעלות לכרכרות ולדלג מעל שלוליות מים ושיש לפנות להן את המקום הטוב ביותר בכל מקום. אך לי, אף אחד לא עוזר להיכנס לכרכרות, או לדלג מעל שלוליות של בוץ, או נותן לי מקום טוב! והאין אני אישה? "Ar'n't I a Woman?" הסתכלו עלי! הסתכלו על הזרוע שלי! חרשתי ושתלתי והכנסתי תבואה לאסם ואיש לא יכל להתחרות בי! והאין אני אישה? אני יכולה לעבוד ולאכול בדיוק כמו גבר- כאשר זה מצוי בהישג ידי- ואני יכולה גם לשאת את הצלפת השוט! והאין אני אישה? ילדתי 13 ילדים וראיתי איך רובם נמכרו לעבדות וכאשר בכיתי מתוך כאבה העמוק של אם, אף אחד לא שמע אותי חוץ מישו. והאין אני אישה?
ואז הם מדברים על הדבר הזה בראש. איך קוראים לזה? (מישהו בקהל לוחש, "אינטלקט") זהו זה, מותק. מה זה קשור לזכויות של נשים או לזכויות של שחורים? אם הספל שלי לא יוכל להכיל יותר מחצי ליטר (pint), ושלך יכול להכיל ליטר (quart), האם לא תהא זו רשעות מצידך שלא לאפשר לי למלא את ספלי? ואז, האיש הקטן בשחור, העומד שם, אומר שלנשים לא יכולות להיות אותן זכויות כמו לגברים, משום שישו לא היה אישה! מהיכן הגיע ישו מושיעך? מאלוהים ומאישה! לגבר כלל לא היה קשר אליה (להולדתו של ישו, ה"ר). אם האישה הראשונה שאלוהים ברא אי פעם, הייתה חזקה דייה כדי להפוך לבדה את העולם כולו, הרי שהנשים האלה ביחד, מסוגלות להחזיר אותו חזרה, למקומו הקודם והנכון! ועכשיו הן מבקשות לעשות בדיוק את זה ומוטב שהגברים יאפשרו זאת להן. תודה לכם על שהאזנתם לי ועכשיו לסוז'ורנר Sojourner הקשישה אין יותר מה לומר."
 
 
 -
הדה רכניץאמריקנולוגית, מרצה וחוקרת בהיסטוריה של ארצות הברית ובהיסטוריה של ראשית הלאומיות בארץ ישראל. עבדה במרכז ע"ש יפה למחקרים אסטרטגיים, אוניברסיטת תל אביב, ועכשיו מרצה באוניברסיטה הפתוחה. 
ספריה יחד עם פרופ' שי פלדמן:
Shai Feldman, Heda Rechnitz-Kijner (Autours), Deception, Consensus and War: Israel in Lebanon, 1984
שי פלדמן, הדה רכניץ-קיז'נר, "ההטעיה, הקונצנזוס והמלחמה: לבנון 1982" (תרגמה לעברית הדה רכניץ-קיז'נר), בתוך: שנתון אסטרטגי תשמ"ו 1986, עמ' 72-9

 

חדש על המדף
כחומה עמודנה
דנה אולמרט
הקיבוץ המאוחד/ספרית פועלים, 2018
 
 
 
שתי שאלות מרכזיות הובילו את המחקר שלי על אימהות לחיילים בספרות: הראשונה היא השאלה מדוע דמויות של אימהות לחיילים, שהוצבו בשוליה של היצירה הספרותית עד שנות התשעים של המאה העשרים, נעשו לפתע, החל משנות התשעים, לדמויות המופיעות במוקד ההתרחשויות, ומאז הן לא חדלות להעסיק את התודעה היוצרת? כלומר, מה קרה לפני שנות התשעים שמנע את הופעתן של אימהות לחיילים בספרות ומה איפשר או עודד את הופעתן? 
התשובה קשורה בין היתר למקום שתפסו נשים דוגמת רעיה הרניק ושושנה שמואלי בתנועות המחאה נגד מלחמת לבנון הראשונה בשנות השמונים.
 בהמשך לשאלה הזאת - ביקשתי לברר מה "מרשה" הספרות העברית החדשה, מראשיתה ועד לעשור הראשון של המאה העשרים ואחת, לדמויות של אימהות לחיילים וללוחמים, לבטא, לחשוב, להרגיש ולרצות ומה היא אוסרת עליהן.
העניין בייצוגים של אימהות לחיילים בספרות הוביל אותי להתחקות אחר דמותה של "אם הבנים" מן המקורות,המקריבה את ילדיה על מזבח ערכיה של הקהילה הדתית הנרדפת שאליה היא משתייכת. בחנתי את גילגוליה של דמות האם המקריבה אל תוך הספרות המודרנית ואל תוך הלאומיות הישראלית המודרנית וגיליתי שהאידאלים האימהיים שהיא מייצגת אומצו במידה רבה על ידי ההגמוניה הלאומית וחלחלו גם אל תוך הספרות שנכתבה לאורה של האידיאולוגיה ציונית. השאלה כיצד אימהות ללוחמים ולחיילים בתרבות הציונית התמודדו עם הציווי ללכת בעקבות "אם הבנים" מן המקורות הניעה את הדיון הפרשני ביצירות הרבות שבהן דן המחקר. מבעד למופיעיו של הארכיטיפ של האם המקריבה וניתוח "סחר החליפין" שהמדינה מנהלת עם אימהות כדי לעודד אותן לדבוק באידאל המיוצג על ידי הארכיטיפ הזה, ביקשתי לברר כיצד נעשתה אמו של הלוחם מדמות הנהדפת אל השוליים – בכתיבתם של י"ח ברנר, מ"י ברדיצ'בסקי, משה שמיר, עמוס עוז, ויוצרים נוספים - לגיבורה הניצבת במוקד ההתרחשות ביצירות שראו אור משנות התשעים ואילך – בכתיבתם של יהודית הנדל, אורלי קסטל בלום, בתיה גור ודויד גרוסמן.
 
ד"ר דנה אולמרט, מרצה בכירה בחוג לספרות באוניברסיטת תל אביב, ועורכת ספרי מקור בהוצאת אחוזת בית. ספרה הראשון בתנועת שפה עיקשת: כתיבה ואהבה בשירת המשוררות העבריות הראשונות (2012), זכה בפרס בהט, אוניברסיטת חיפה.

 

דו"ח חדש של רופאים לזכויות אדם "בין הפטיש לסדן: זכותן לבריאות של נשים ברצועת עזה" (כתיבה: מור אפרת), שהתפרסם  ביום האישה הבינלאומי, חושף כיצד הסגר והקריטריונים למתן היתר יציאה מעזה פוגע בנשים חולות, בין השאר בשל עיכובים וחוסר מענה מהרשויות הישראליות, קירבתן של הנשים לבן משפחה הנמצא מחוץ לרצועה, או קרבה משפחתית לאנשי לחמאס.
בעזה - כמו במוקדי סכסוך אחרים בעולם - נשים נפגעות באופנים שונים וחריפים מגברים. גם אם הקריטריונים אינם מכוונים לפגיעה מכוונת בנשים, מדיניות הסגר על עזה נושאת עמה השלכות מגדריות הרסניות - בעיקר כלפי נשים חולות ופגיעות ולכן יש לשנותה בהלימה להחלטה 1325 של האו"ם שעוסקת בהשפעה של מדיניות על נשים ושילובן בתהליכי קבלת החלטות.
כך למשל נפגעות נשים באופן ייחודי כאשר מניעת היתר בשל קרבה משפחתית לחמאס פגעה בהן כמעט פי שניים מאשר בגברים, וכן מהימצאותו של קרוב משפחה, גבר בדר"כ, שנמצא בגדה המערבית ללא היתר. כמדינות רבות אחרות, גם ישראל עושה שימוש באמצעים של הפעלת לחץ על קרובי משפחה בכלל ונשים בפרט, על מנת להשיג מטרות פוליטיות.  
129 חולות סרטן מעזה שפנו לרופאים לזכויות אדם לאחר שפניותיהן נדחו על ידי הרשויות בישראל, המתינו לתשובת הרשויות בישראל במשך חודשים רבים, ולעתים אף שנה. עיכובים אלו בהגעתן לטיפול פגעו באופן קשה בסיכויי החלמתן. לאחר התערבות רופאים לזכויות אדם קיבלו כולן אישור יציאה, אך הזמן היקר ועקבותיו באיכות הטיפול ובמצבן הנפשי של הנשים מותיר עם התהייה מדוע סורבו מלכתחילה.

 

לוח מודעות
קולות קוראות, מלגות ועוד

 

קול קורא מהמכון לשפות בפאריז לכנס Maternal Sacrifice in Jewish Culture: Rethinking Sacrifice from a Maternal Perspective in Religion, Art, and Culture (עד ה- 30.3)

קול קורא מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס בבולטימור, ארה"ב, לכנס 2020 Berkshire Conference on the History of Women, Genders, and Sexualities (עד ה- 17.3)

קול קורא מיד טבנקין לקבוצת מחקר  להט"ב בקיבוץ ובהתיישבות השיתופית (עד ה- 31.5)

מלגות אדינגטון ל מחקר בתחום הגיימינג  (עד ה - 20.7)

קול קורא מ HOME במנצ'סטר (אנגליה) להשתתפות בכנס Women in East Asian Cinema   (עד ה - 29.4)

קול קורא מהמכללה האקדמית ספיר והאגודה הסוציולוגית להשתתפות ב יום עיון בנושא התמודדות עם הטרדה מינית בארגונים ובשוק העבודה בעידן MeToo# (עד ה 31.3)

(עד ה- 15.5)

(עד ה- 1.5)

 

מה קורה?
כל מיני אירועים שיתקיימו בקרוב: ימי עיון, כנסים, הרצאות, ערבי שיח, סיורים, הקרנות, הקראות, מסיבות ועוד.

 

מיקום: האוניברסיטה העברית, קמפוס הר הצופים,הפקולטה למדעי החברה, חדר 7501(2)
התחלה: 13/03/2019 14:00
מפגש רביעי של הקהילה הלומדת של פורום סופי דיוויס לחקר סוגיות מגדר ויישוב סכסוכים: נתינה, מגדר ויישוב סכסוכים
הוסף ליומן: Google CalendarYahoo CalendarOutlook Calendar
לפרטים נוספים

 

מיקום: אוניברסיטת ת"א, ספרית מדעי החברה
התחלה: 14/03/2019 18:00
אירוע חגיגי לכבוד השקת הספר "נשים בישימון" מאת הנרייט דהאן כלב
הוסף ליומן: Google CalendarYahoo CalendarOutlook Calendar
לפרטים נוספים

 

מיקום: מכון ון ליר בירושלים
התחלה: 18/03/2019 18:00
מפגש מתוך סדרה שעוסקת בתרבות פופולרית בתורכיה: "היו זמנים באנטוליה: בין עבר עות׳מאני להווה תורכי"

הוסף ליומן: Google CalendarYahoo CalendarOutlook Calendar
לפרטים נוספים
מיקום: אוניברסיטת ת"א, הפקולטה למשפטים, בניין טרובוביץ, חדר ישיבות ע”ש אדוארד וסוניה קוסוי (307)
התחלה: 13/03/2019 18:00
 השקת ספרה החדש של אורנה אליגון דר Plausible Crime Stories: The Legal History of Sex Offences in Mandate Palestine

הוסף ליומן: Google CalendarYahoo CalendarOutlook Calendar
לפרטים נוספים

 

מיקום: אוניברסיטת ת"א, הפקולטה למשפטים, אולם 100
התחלה: 15/03/2019 10:00
מפגש בסדרה "מאבקים מגדריים בהיכלי הצדק": רעיות וזונות, אמהות ומטפלות - המשפט בסכסוכים מעמדיים
הוסף ליומן: Google CalendarYahoo CalendarOutlook Calendar
לפרטים נוספים

 

מיקום: מרכז מחקר פמיניסטי, ארלוזורוב 118, חיפה
התחלה: 18/03/2019 19:00
להחיות את שרידיו של העבר: כתיבה פמיניסטית בארכיון

הוסף ליומן: Google CalendarYahoo CalendarOutlook Calendar
לפרטים נוספים

 

 

יום העיון ייערך ביום חמישי, 14 במארס 2019 בשעה 16:00 במכון שכטר למדעי היהדות, רחוב אברהם גרנות 4, ירושלים. הכניסה חופשית אך מומלץ להירשם מראש.
 
 לפרטים והרשמה 

 

טעימה מוקדמת
הכינוס ה - 13 של  מכון שכטר למדעי היהדות  על מעמד האישה לזכרו של משה שלוי ז"ל
נשים בשולי החברה: מבט מעבר להווה
 
יום העיון השנתי של המסלול ללימודי מגדר ופמיניזם במכון שכטר, שנערך בכל שנה לקראת יום האישה הבינ"ל, יעסוק השנה בנושא "נשים בשולי החברה: מבט מעבר להווה". "החוק שנחקק לאחרונה האוסר על צריכת זנות הפך את ישראל למדינה העשירית בעולם הנלחמת באמצעות חקיקה בתופעה המורכבת החוצה תקופות ותרבויות. ביום העיון נשלב סוגיות חברתיות אקטואליות עם מסד לדיון אקדמי המעלה שאלות הקשורות לנשים בשולי החברה מנקודת מבט היסטורית ובזירות גיאוגרפיות שונות. בחלקו הראשון "נשים בשולי החברה היהודית: ממערב למזרח" יתארחו החוקרים ד"ר אפרים שוהם־שטיינר מאוניברסיטת בן־גוריון בנגב, ד”ר דברה קפלן מאוניברסיטת בר־אילן וד”ר אורי מלמד מהאקדמיה ללשון העברית ומכון שכטר, אשר יעסקו בהיבטים העדתיים של הסוגיה ובמיתוסים הרווחים בחברה. בחלקו השני יהיה פאנל שיעסוק בתעשיית הזנות בישראל כיום וישתתפו בו עו”ד ניצן כהנא, פעילה חברתית ומנהלת שותפה במטה למאבק בסחר בנשים ובזנות; ורד לי, עיתונאית “הארץ” ונעמה גולדברג, מייסדת ומנהלת של עמותת “לא עומדות מנגד”.
  
  
 
 
תקציר הרצאה: 
זנות ופריצות בקרב יהודיות תימן בעת החדשה המאוחרת 
ד"ר אורי מלמד מתמחה בשפות שמיות. עובד חוקר במפעל המילון ההיסטורי של האקדמיה ללשון העברית. מומחה לחקר יהדות תימן ותרבותה. מלמד במכון שכטר למדעי היהדות ובאוניברסיטה העברית.
 
ההרצאה תעסוק בקבוצות שוליים בקרב הנשים היהודיות, אשר התגוררו וחיו בתימן במאות ה־18–ה־20.
הן נאלצו או שבחרו לעסוק בפריצות ובניאוף. הדברים נשענים על ספרות המחקר ועל פנקס הטיוטות של מסמכי בית הדין הגדול של צַנְעַא ("אַלְמְסַוַּדֵּהּ") בתקופה הזאת. נמצאים בהם פסקי דין רבניים, שמתוכם ניתן ללמוד על התופעות החברתיות הנ"ל, כפי שנחשפו והוצגו בפני מערכת השיפוט היהודית. במקרים אחדים שהאישה בגדה בבעלה או במקרים שבעלה ראה אותה שוכבת עם מישהו אחר, הוא הגיע אל בית הדין ותבע גירושים. במרבית המקרים האישה גורשה והיא יצאה בלי כתובה.
בהרצאה יובאו דוגמאות אחדות ומהן יוסקו מסקנות. נוסף על כך תיערך השוואה למעמדן של הנשים המוסלמיות. יש לומר כי מצבן של הנשים היהודיות היה הרבה יותר טוב ממצב המוסלמיות: אם האחרונה נתפסה – היא נרצחה. לעומתה את האישה היהודית נידו וסילקו כדי שהדבר לא יתפרסם. 
הכלים שבידינו אינם מספיקים לאמוד עד כמה התופעה הייתה רווחת, וגם קשה לעמוד על ההבחנה בין אישה נשואה לאישה פנויה או במעמד חברתי שונה. אבל יש להדגיש ולומר כי בהשוואה לקהילות ישראל אחרות – שהייתה בהן חשיפה לעולם המודרני, והנשים היו חשופות יותר, פתוחות וקלות להשגה הרבה יותר – הרי שבתימן הקף התופעה היה קטן מאוד.
העדויות התחילו עם הכיבוש העות'מאני ב־1872, אשר הביא עמו את חדירת המודרנה ואת התרבות הטורקית החילונית לתימן וגרם להתפשטותן שם. הטורקים עזבו את תימן ב־1918. אנו יודעים שבתימן התופעה גדלה, אבל בהשוואה לקהילות אחרות זה עדיין לא היה בולט. 
סוף דבר: תופעות של ניאוף, פריצות וזנות בקרב נשות החברה המוסלמית והיהודית בתימן בדורות האחרונים, היוו מיעוט שבמיעוט מבחינה השוואתית. נראה עוד לומר, שהגורם העיקרי שמנע את התפשטות התופעות הללו, היה המרקם המשותף הדתי-הפאנאטי, המוסלמי (הקוראן) והיהודי (תורת ישראל), והוא שצמצם את מימדיהן של התופעות הללו בתימן.