שבוע המודעוּת לאי שוויון בין המינים במכללת סמינר הקיבוצים
10-17 במרץ, 2013
רוני מנט, סטודנטית שנה ג' במסלול לחינוך מיוחד והוראת ההיסטוריה, יוזמת ומרכזת שבוע 'הנשמע קולך' במכללת סמינר הקיבוצים
ההתפקחות שלי לגבי אי השוויון המגדרי בחברה התחילה בשנה שעברה בה הייתה לי הזכות להשתתף בקורס "בלי הבדל מין? נשים בישראל בשנות המדינה הראשונות", אותו העבירה ד"ר שרון גבע ובו התוודעתי לנושא של הדרת נשים בתקופת הציונות. הקורס עזר לפקוח את עייני למציאות ודרך למידת ההיסטוריה הבנתי עד כמה הדרת נשים קיימת גם בימינו, איך היא כל כך הוטמעה בנו שאיננו מספיק מודעים/ות אליה. הקורס לא רק פקח את עייני, אלא בזכות פרויקט הסיום של הקורס- פרויקט 'מעלים ערך': מחזירות את הנשים להיסטוריה, בו התבקשנו לכתוב ערכים לויקיפדיה על נשים שסיפורן הודר מהנרטיב ההיסטורי, למדתי כי עלינו לשנות את הדברים שמפריעים לנו בחברה ולא לחכות או לקוות שאחרים/ות יעשו זאת עבורנו.
במאי שנה שעברה נפגשתי עם הדסה טרון, ראשת היחידה למעורבות חברתית בסמינר, ויחדיו התחלנו לתכנן ולארגן את שבוע 'הנשמע קולך'. הרציונל מאחורי קיום שבוע 'הנשמע קולך' היה כי יש לשלב לימודי מגדר ומודעוּת לאי שוויון בין המינים בקרב מורים ומורות בבתי הספר בתקופת הכשרתם/ן דבר אשר אינו מתקיים בפועל ולכן החלטתי כי יש לקיים שבוע שיעסוק כולו בנושא במטרה להעלות את המודעות של אנשי ונשות חינוך ולעצור את ההטמעה של ערכים מפלים בחינוך הדור הצעיר.
שבוע 'הנשמע קולך' התקיים בסמינר הקיבוצים בין התאריכים 10-17 במרץ 2013 וכלל 42 הרצאות שניתנו על ידי מרצות ומרצים מהסגל האקדמי של הסמינר ומרצות ומרצים אורחים/ות אשר עוסקים/ות באופן יומיומי בהעלאת המודעות לאי שוויון בין המינים בנושאים שונים ומגוונים; חינוך, משפט, פוליטיקה, היסטוריה, אמנות, ריקוד, מחשוב וטכנולוגיה ועוד. בין המרצות האורחות ארחנו את חברת הכנסת תמר זנדברג מסייעת מרצ, אושרה לרר ראשת היחידה לשוויון בין המינים במערכת החינוך, ד"ר אורית קמיר אשר ניסחה את החוק הישראלי למניעת הטרדה מינית ועמלה רבות למען חקיקתו בכנסת, לילי בן עמי אשת חינוך שהובילה מאבקים חברתיים ופוליטיים למען שוויון מגדרי, אביב יהלום יו"ר משותף בתנועה לשלום ושוויון בין המינים, ד"ר סוהר ריחאני בשאראת אשת חינוך ערבייה ישראלית מנצרת, שירה ריכטר אמנית רב-תחומית חוקרת ופעילה חברתית בנושאי מגדר וחינוך, ד"ר חן נרדי יו"ר משותף בתנועה לגבריות חדשה, נציגות מפרויקט "אתנה" לקידום ספורט הנשים בישראל ועוד רבות ורבים.
כל המרצות והמרצים בשבוע זה, הן מהסגל האקדמי של הסמינר והן המרצים והמרצות האורחים/ות, עשו זאת בהתנדבות ובשיתוף פעולה מעורר הערצה למען מטרתנו המשותפת להעלאת המודעות בקרב הסטודנטים/ות בסמינר, דבר שמוכיח את הצורך, החשיבות והדחיפות בהעלאת המודעוּת לנושא זה.
בנוסף להרצאות מילאו את שבילי הסמינר גם דוכנים של ארגונים פמיניסטיים שונים, דוכני מכירה של יצירת נשים, דוכני מכירה של ספרי מגדר ופמיניזם, הופעות של 'שירת נשים', משחק כדורשת של מרצות מול סטודנטיות שאורגן על ידי ראשת המחלקה לחינוך גופני ותנועה בסמינר ועוד. גם בספרייה ובמרכז המשאבים של הסמינר היה ניתן להרגיש את האווירה הפמיניסטית בשל תצוגות ספרי הילדים, ספרי המחקר וחומרי ההוראה.
שבוע 'הנשמע קולך' אמנם היה יוזמה שלי, אך אין לי ספק שבלי העזרה והתמיכה הרבה שקיבלתי מראשות וראשי החוגים והמרצות והמרצים שלקחו חלק בועדת ההיגוי של שבוע זה, אגודת הסטודנטים והסטודנטיות וחברותיי היקרות, יוזמה זו לא הייתה יוצאת לפועל ועל כן ההוכחה כי נשים וגברים יכולים, צריכים ואף מאמינים בזכותם/ן של שני המינים להגשים את חלומותיהם/ן ומטרותיהם/ן ללא מחסום מגדרי שעוצר בעדם/ן.
בשל הצלחתו של שבוע 'הנשמע קולך', החליטה הנהלת מכללת סמינר הקיבוצים כי יוזמה זו תהפוך למסורת שנתית ובכך תניף המכללה את הדגל המגדרי למען שינוי חברתי בתחום זה. אני מאמינה כי שבוע זה תרם להבנה כי פמיניזם משמעותו חתירה למען שוויון בין המינים במטרה שלא נשים ולא גברים יפגעו מהערכים הפטריארכליים בחברה. כולי תקווה כי הצלחנו ושעוד נצליח בשנים הבאות, להעלות את המודעוּת לאי השוויון המגדרי ושבפעם הבאה שיכנסו הסטודנטים/ות להוראה לכיתה, הם/ן יזכרו את המשמעות של העברת מסרים שוויוניים לדור הצעיר במטרה שהם/ן יבנו חברה שוויונית יותר בעתיד ויפריחו את זרעי המאבק הפמיניסטי שלנו.