המכללה האקדמית תל אביב–יפו, 28.01.13 (*)
הכנס "עיר ומגדר" נערך ביוזמת ק.מ.ה – קידום מעמד האישה בעיריית תל אביב-יפו ובשיתוף פעולה עם המכללה אקדמית תל אביב-יפו. היה זה כנס ייחודי וראשון מסוגו, בו נידונו אופנים שונים להטמעת תפיסה מגדרית במרחב הציבורי, הפיזי והווירטואלי. בכנס ניכר השילוב בין עבודת השטח והמחקר האקדמי. לא רבים הם הכנסים בהם חוברות יחד אנתרופולוגיות וחוקרות מגדר, פעילות חברתיות ערביות ויהודיות, נשות חינוך, בלוגריות, נציגות המגזר השלישי ועובדות עירייה.
הכנס נפתח עם ברכותיהם של פרופ' נחמיה פרידלנד, נשיא המכללה האקדמית תל אביב-יפו, וד"ר חנה תמיר, יו"ר הוועדה למעמד האישה במועצת העיר תל אביב-יפו.
כבר עם המושב הראשון, העלתה תמר זנדברג, לשעבר יו"ר הוועדה למעמד האישה במועצת העיר תל אביב-יפו וכיום ח"כית – את השאלה המרכזית של המושב ושל הכנס: למי שייכת העיר? פרופ' טובי פנסטר דנה בהגמוניה שבתכנון העירוני, ובביטויים שונים של מרידה בסדר – במרחב הציבורי: מהפגנה ועד חֲצִייה באדום. היא התייחסה לאוכלוסיות הנמצאות במרחב הציבורי, אך מודרות מההגמוניה שבו, כמו קבוצות מיעוט כפלשתינאים, בדווים, פליטים, וכמובן, נשים. ד"ר נורית השמשוני-יפה וד"ר הדס ירון-מסגנה מהאקדמית ת"א-יפו הרחיבו בנושא זה, וסיפרו על מחקרן העוסק בפליטים בישראל, ובפרט, על ייחודן של הנשים-הפליטות באוכלוסיה זו. 'פליטים' נתפסים כקבוצה או כמושג, וההרצאה הזכירה את המובן מאליו שלעיתים רבות שוכחים שמדובר ב'אנשים'.
המושב השני בכנס נפתח על ידי רות סופר, יועצת ראש העיר תל אביב-יפו למעמד האישה, אשר יזמה את הכנס. סופר העלתה את החשיבות של הטמעת שוויון מגדרי החל מגיל הגן, וסיפרה על קורס שוויון מגדרי לסייעות גננות של עיריית תל אביב-יפו, שזו מטרתו. מעניין היה להיווכח כיצד העלאת שאלות על אודות הדברים הטריוויאלים בגן, כמו תגובה לבן שמתלכלך לעומת תגובה לבת שמתלכלכת, עשויה לשנות התנהגות. בפאנל ישבו דוברות מתחומים שונים. ד"ר דיאנה לוצאטו, אנתרופולוגית מהאקדמית תל אביב-יפו, דמות צבעונית שעוררה פרצי צחוק ואף מהומות בקהל (כשהזכירה, ולא לחיוב, את קבוצת הפייסבוק "אני פמיניסטית וגם לי אין חוש הומור"), דיברה על המתח שבין מודרניות ומסורת בקרב נשים צעירות ביפו. ספא יונס, מנכ"ל עמותת ארוס אלבחר, סיפרה על הילדות שהיא חוותה לעומת הילדות שבתה חוֹוָה, ועל החזרה למעגלים של נשים שומרות מסורת, שנעלמו מהנוף בעידן המודרני, ושימוש בהן ככלי להעצמה בקרב נשים צעירות ביפו. ד"ר חנה תמיר, קרדיולוגית במקצועה, הציגה את נושא הרפואה המגדרית והשינוי בתחום, ועוררה תגובות רבות בקהל ואף בקרב הפאנל, בעיקר בקרב ד"ר לוצאטו שעזבה את האולם בסערה. ד"ר אורנה מגר, יועצת ראש העיר מודיעין למעמד האישה, החזירה את המושב למסלולו כשדיברה על למידה, הן של הציבור והן של העירייה כרגולטורית ומשרתת ציבור – כאסטרטגיה לשיפור מתמיד ולהטמעת שוויון מגדרי.
את המושב השלישי פתחה ד"ר בטי בנבנישתי מהאקדמית תל אביב-יפו, שסקרה את התפתחות האינטרנט כפלטפורמה ליצירת קהילות מחד, אך ככלי בשימוש אינדיבידואלי מאידך. היא הזכירה את הציטוט "if you don't like the news go out and make some of your own", וקישרה אותו למשתתפות הפאנל: שלומית ליר, יו"ר פועלות ברשת, שהדגישה את חשיבות השימוש במדיה כבמה להבעת דעות וקידום תפיסות, ואימי עירון, מנכ"לית סלונה, שדנה ביצירת סדר יום אלטרנטיבי והבאת נושאים שנחשבו 'שוליים' לקדמת החדשות. נראה שבשל הנושאים הנגישים שעסק בהם הפאנל, הלכה וגברה ההתעניינות בקרב משתתפות הכנס. הן העלו נושאים אקטואליים שונים, כמו הווי ברשתות חברתיות, וכן הפגינו רצון ללמוד, בעיקר המבוגרות שבהן. האווירה הבלתי פורמלית של הכנס הגיעה לשיא במושב זה, ונוצר בו שיח ממשי.
את הכנס חתמו פרופ' יעל השילוני דולב וד"ר עמית קפלן מהאקדמית תל אביב-יפו, שהעלו רעיונות להמשך עיסוק בעיר ובמגדר. הכנס הותיר טעם של עוד, שאולי עוד יהפוך לעשייה, שתוצג בכנס עיר ומגדר הבא.
ניתן למצוא פרטים נוספים וליצור קשר בעמוד הפייסבוק ובכתובת הדוא"ל city.gender@gmail.com
כתבה: אור סרי, מנתחת מערכות בחברת הייטק וסטודנטית לתואר שני במדעים קוגניטיביים, עמיתה בתכנית "קריאת כיוון" – מכינה לשירות הציבורי. במסגרת זו מתמחה אצל רות סופר, יועצת ראש עיריית ת"א-יפו למעמד האישה.
______________________
(*) מערכת האתר תשמח לפרסם דו"חות מימי העיון והכנסים שמתקיימים במכללות ובאוניברסיטאות. וכמו כן נפרסם תקצירים מההרצאות.
[…] בסיסיות במרחב העירוני (שרית פרקול, מגפון) ועוד על הכנס "עיר ומגדר" (האגודה הישראלית ללימודים פמיניסטיים ולחקר […]