ארכיון - ספרים ופרסומים

יפה ברלוביץ | בואו נעשה היסטוריה ביחד, ונחזיר את הנשים-ההיסטוריות להיסטוריה שלנו

קראנו כאן אודות היוזמה הברוכה שהפעילה ד"ר שרון גבע, במסגרת החוג להיסטוריה בסמינר הקיבוצים, כאשר סטודנטיות וסטודנטים בקורס שלה עסקו לא רק בלימוד החומר שעניינו מקומן הנעדר של נשים בתודעה הציבורית ההיסטורית, אלא אף יצאו לשטח לתקן את המצב.

תגובה לרשימותיהן של ד"ר שרון גבע ורוני מנט

תחת הכותרת "מעלים ערך" , קראנו כאן אודות היוזמה הברוכה שהפעילה ד"ר שרון גבע, במסגרת החוג להיסטוריה בסמינר הקיבוצים, כאשר סטודנטיות וסטודנטים בקורס שלה ("בלי הבדל מין? הרהורים על מעמד האשה בישראל"), עסקו לא רק בלימוד החומר שעניינו מקומן הנעדר של נשים בתודעה הציבורית ההיסטורית, אלא אף יצאו לשטח לתקן את המצב. התיקון נעשה על ידי כתיבת ערכים בויקיפדיה, אודות נשים שעשו ובנו את הארץ הזאת, אלא שאף אחד לא טרח לכתוב ולספר עליהן.
והנה הסטודנטיות והסטודנטים מהחוג להיסטוריה בסמינר הקיבוצים עשו זאת, ואחת מהם – רוני מנט אף מספרת ברשימתה לעיל, כיצד גילתה את גולדה מילוסלבסקי – אחת ממייסדות העיר נס ציונה, בעוד רוני הגרה בנס ציונה לא פגשה בשמה מעולם, ורק עכשיו יצאה בעקבותיה לחקור, לבדוק ולאסוף פרטים שהצטרפו ל"ערך" אותו כתבה כאמור בויקיפדיה.
השכחתן של נשים מההיסטוריה הישראלית שלנו מטרידה מידי פעם – גופים שונים באקדמיה וגם מחוצה לה – ופה ושם כפי שנפרט להלן, אכן נעשים מפעלים אנציקלופדיים ותרבותיים, לערוך הכרות מחדש עם הנשים המחוקות והנשכחות הללו, ולהרחיב את ידיעתנו לגביהן. למשל, לפני מספר שנים יצאה אנציקלופדיה דיגיטלית שעניינה האישה היהודיה מבראשית ועד ימינו (לרבות הנשים בארץ מתחילת הציונות וחיבת ציון). זהו מפעל אדיר, אבל אצלנו הוא לא כל כך ידוע, כי הוא כתוב אנגלית (Jewish Women – A Comprehensive Historical Ecyclopedia ).
מפעל אחר שהתוודעתי אליו רק לאחרונה היא תכנית בשם "נשים עושות היסטוריה", והיא מוצעת על ידי המועצה לשימור אתרים לנערות בנות 12, לטקסי הבת מצווה שלהן. זוהי תכנית של למידה חוויתית במסגרת בית הספר (בה משתתפים גם הבנים), וחלק ממנה – טיולים לאתרי מורשת בהם דמות אישה היא מרכזית בסיפור המקום.האם זוהי רק הצעה, ובאיזו מידה התבצעו טקסים כאלה הלכה למעשה?
כמו כן כדאי להזכיר את האתר נשים על המפה שיזמו פרופ' שולמית ריינהרץ ממכון הדסה באוניברסיטת ברנדייס וד"ר אסתר כרמל חכים ממכללת עמק יזרעאל. באתר – רשימה של יישובים שנקראו בשמות נשים, אבל האתר היה אמור גם לעודד קריאת אתרים, רחובות ויישובים נוספים על שם נשים, וכן לרכז מאגר של ידע על נשים הראויות להנצחה על המפה; אלא שבשלב זה נראה לי כי הפעילות באתר הפסיקה.
לעומת זאת בחיפה, במסגרת האגודה אישה לאישה, החל להתארגן ארכיון היסטורי של נשים על ידי ד"ר חנה ספרן, וגם אצלנו באתר האגודה ללימודים פמיניסטיים – הוכרז ארכיון נשים וירטואלי ומוזיאון נשים וירטואלי, ואם יש לכן ולכם חומר מתאים – נשמח לקבל.
מצאתי לנכון לפרט את כל הפעילויות האלה כדי להראות כיצד מכל מיני כיוונים פורצים קולות הקוראים שוב ושוב: לא לשכוח, לא להשכיח, ולהעלות את הנשים ההיסטוריות על סדר היום הציבורי שלנו. אבל הקולות האלה הם פזורים, ואין ספק שיש לרכז אותם יחד ולהפעיל אותם יחד. גם אני, במסגרת המחקרים שלי, עובדת שנים לבד, כדי לפרסם ברבים את כל אותן עשרות נשים סופרות וכותבות (מתקופת העליות הראשונות ואילך), כאשר המחקר הספרותי-ההיסטורי מכריז קבל עם ועדה: שלא היתה ספרות נשים בארץ ישראל בתקופה של טרום המדינה. משוררות – כן. סופרות – לא.
לכן, אני שבה וקוראת לד"ר שרון גבע, לרוני מנט, ולכל הגורמים המעוניינים והפועלים בנידון: בואו נעשה היסטוריה ביחד, ויחד נחזיר את הנשים ההיסטוריות להיסטוריה שלנו.
_______________________________________________________________________________
פרויקטים נוספים מהשנים האחרונות
ספר חברות הכנסת מאת שביט בן אריה, לקסיקון מקיף המתעד את חייהן ופעילותן של נבחרות הציבור בישראל. גם לפני הקמת המדינה.
תנועת "אחותי" הוציאה ב-2009 את הספר נשים משנות – פרוייקט המספר אודות נשים פעילות פמיניסטיות וחברתיות בישראל. כהגדרת היוזמות- "הספר מבקש להעלות על נס את מפעלותיהן של הנשים  ומסמן את הצורך בתיקון חברתי באמצעות הנכחה של דיוקנות ותיעוד עשייה נשית. הספר מאתגר את המרחב הציבורי בישראל, סותר את הדיכוטומיה בין ההגמוניה וקבוצות מודרות ומערער על ההבניה הסמויה של מרכז ושוליים".
פרוייקט באתר תנועת העבודה הישראלית- שם מוקדש מדור נשים ופועלות לתיעוד היסטורי מקיף של תנועת הפועלות למן הקמתה ועד שנות ה-70 של המאה ה-20.

3 תגובות

  • צוות נשים מתנדבות ב"אשה לאשה" פועל בספריה וארכיון פמיניסטי. בספריה שלנו כל הספרים נכתבו או על ידי נשים או על נשים. הספריה פתוחה לכולן/ם לבוא ולעיין. לקחת ספרים להשאלה מוזמנת כל מי ששילמה דמי חברה.

    ספריה: אוסף מקוטלג. בגודל של כ-5000 ספרים באנגלית ובעברית, מעט חומר בערבית. ספרות יפה וספרות עיון. ספרים נוספים בערבית נמצאים בכיאן ובאסוואת.
    חומר ארכיוני: היסטוריה של התנועה הפמינסטית משנות ה-70, קטעי עיתונות על נשים מסווגים וממוינים לפי נושאים, אוסף הנשים הנרצחות, חומרים שונים על נושאים שונים, כתבי עת, פרסומים מסוגים שונים, אוספים של ארגונים פמיניסטיים שנסגרו כגון קל"ף, בת שלום ועוד. אוספים של נשים פמיניסטיות כגון מיכל שונברון (על פריון), נעמי נמרוד (תחרות נשים כותבות הים התיכון) ליל מועד ועוד.

    הספריה והארכיון אינם פתוחים בימים קבועים. כל המעוניינים/ות לבוא ולעיין בחומרים ובספרים ו/או לתרום ספרים או חומרים פמיניסטים לארכיון מוזמנים/ות ליצור קשר ולתאם מראש: isha@isha.org.il או
    בטלפון 04-8650977. ליעוץ ותמיכה לכל המתענינות/ים והחוקרות/ים את ההיסטוריה הפמיניסטית ניתן לכתוב אל hsafran10@hotmail.com