לקראת השנה החדשה, נפרסם במהלך השבוע סיכומי שנה, ברכות ואיחולים פמיניסטיים מפעילות ופעילים.
מי שמעוניינת, מוזמנת מאוד לשלוח אלינו את הברכה הפמיניסטית שלה.
*************************************
(7 בספטמבר, 2010) זהבה גלאון שולחת סיכום עשור במאבק נגד סחר הנשים בישראל ומברכת לשנה צודקת יותר:
בעשור האחרון נסחרו לעבודה ב"תעשיית-המין" אלפי נשים, רובן מברה"מ לשעבר, שהוברחו לישראל דרך הגבול המצרי. בדרך הן הוכו, נאנסו, נמכרו במכירות פומביות ואולצו לעבוד 7 ימים בשבוע בין 14 ל-18 שעות ביום. הן הרוויחו סכומים זעומים, דרכוניהן הוחרמו, והן היו חשופות לאלימות קשה, שיעבוד והגבלות נוספות על חירותן מצד סוחרים, סרסורים ולקוחות.
בשנתיים האחרונות, חלה ירידה משמעותית במספר הנשים המוברחות לארץ ל"תעשיית" הזנות, כתוצאה מפעילות אכיפה משותפת ומוגברת. עם זאת, השתנו דפוסי הפעולה, וארגוני זכויות-אדם טוענים, שהסוחרים "ירדו למחתרת", והזנות מתקיימת בדירות דיסקרטיות. במקביל חלה עלייה במספר הנשים הישראליות הנסחרות לזנות בישראל.
בהיותי חברת-כנסת, ולאחר שהתבררו לי שיעור עסקאות-הטיעון המחפירות שעשו עם סוחרי נשים, עסקאות, שהתעלמו מהפגיעה החמורה בכבוד האדם של הקורבנות, יזמתי, כראש הועדה הפרלמנטארית למאבק בסחר בבני-אדם, חוק ש"אוסר סחר בבני-אדם". החוק מאפשר לגזור 16 שנות מאסר על סוחרי נשים, וגם קובע רף מינימום, של 4 שנים חובת ענישה בפועל, מאחורי סורג ובריח. הכנסת קבעה,שסוחרים בנשים צריכים להיענש, ועל הענישה להרתיע, לשדר שדר, שאי-אפשר לסחור בנשים ולצאת מזה בזול.
השופט חשין כתב בפסק-דין מפורסם ש"המלחמה בסחר בבני-אדם…כמלחמת ישראל בעמלק".
לצערי, דבריו של השופט חשין אינם מהווים הלכה לכל הערכאות השיפוטיות. קיים פער מאד משמעותי בין הרטוריקה, החד-משמעית, שבית המשפט נוקט בה לגבי חומרת המעשים, לבין הפרקטיקה הנוהגת בהחלטות השיפוטיות, של ענישה בפועל, שאינה תואמת את כוונת המחוקק. עסקאות-הטיעון הופכות את הנשים לקורבנות פעמיים; פעם על-ידי הסוחרים, ופעם שנייה על ידי המערכת המשפטית שמאפשרת לסרסר בגופן, ולקבל על עבירה כזו עונשים קלים.
השפעת החקיקה של הכנסת אמורה להיות מיושמת בין כותלי בית-המשפט. הנורא הוא, שהפרקליטות, המופקדת על אכיפת החוק, מגבשת הסדרי טיעון עם סוחרי נשים, "מצפצפת" על כוונת המחוקק, ורומסת את החוק ברגל גסה, ואף זוכה לאימוץ ולגושפנקא מבית-המשפט.
כך למשל, התפרסם, ששנת מאסר נגזרה על אדוארד קונין, סוחר נשים, שתווך בסחר בשלוש נשים. השופטת נימקה את הסדר הטיעון במצבו הבריאותי. את תקופת המאסר הוא כבר ריצה, בעת ששהה במעצר עד תום ההליכים נגדו. אדוארד קונין נשפט בעבר, פעמיים, לעונשי מאסר בפועל על סחר בבני-אדם, סחיטה ואיומים ותווך למעשה זנות תוך ניצול יחסי מרות. את התיווך האחרון החל בעת ישיבתו בכלא. קונין קיבל פרס מבית-המשפט. הוא יוכל בקרוב מאד, אולי אפילו כבר מחר, לחזור לסורו, ולהמשיך ולהתפרנס על גבן של נשים. שוב מתברר, שיש שופטים שמרחמים על אכזרים.
בסיכומו של דבר, הסדר הטיעון גם מתכחש למסר הערכי שעמד מאחורי החוק, שהשעבוד לזנות ולעבדות הופך נשים וגברים לאובייקט, גורם לדה-הומניזציה שלהם, והופך אותם מיצור אנושי, בן-אדם, לחפץ סחיר בשוק, שנמדד בשווי כספי.
מי יתן ובשנת תשע"א בתי המשפט יפסיקו לרחם על אכזרים.
*************************************
(3 בספטמבר, 2010) ד"ר חנה קהת שולחת גם כן את סיכום השנה הלא פשוטה שעברה עליה וכן מברכת לשנת סולידריות, אחוות נשים ומחוייבות לערכי הצדק והשוויון. שילחו גם אתן את הברכות שלכן.
שלום רב,
*************************************
בה בעת יש להעלות על נס את אינספור הפעילויות שמציעות אלטרנטיבה פמיניסטית למציאות הדכאנית: העלאה על נס ואל קדמת הבמה של פוליטיקה ותרבות מזרחית, קידום מוצרי סחר הוגן של יצרניות שמתמודדות עם עוני, קיומן של אינספור הרצאות וסדנאות למניעת אלימות מינית בעבודה ובכלל בקרב ציבורים שונים, פעילויות למען שלום צודק ושוויון כלפי פלסטיניות/ים, פעילויות למען שוויון מגדרי, המשך הקמה של מאות עסקי נשים וקידום יזמות של נשים, השמה בתעסוקה של מאות נשים, הקמת קואופרטיבים כלכליים של נשים, הסרת פרסומות סקסיסטיות מהמרחב הציבורי, קידום אל מרכז הבמה הציבורית של הדרישה להפסקת אפליה ואלימות כלפי להט"ב ופעילות נגד אפליה כלפי לסביות-טרנסים- ובי סקסואליות/ים בתוך הקהילה, ועוד ועוד.
אני מאחלת שנה נוספת של פעילות אינטנסיבית וסולידאריות בין ארגונים ופעילות פמיניסטיות, ומי תיתן שתהא זו שנה בה הצטברות ההישגים הפמיניסטים תהפוך את מציאותנו למציאות שאינה כובשת, אינה מדכאת, אינה מפלה- מציאות של הפסקת כיבוש כלפי כל מיעוט פוליטי בחברה, מציאות פמיניסטית.
דורית אברמוביץ, קמפיינרית של ארגוני נשים.
הלוואי שתהיה שנה חדשה ושיווניות יותר.