ארכיון - ספרים ופרסומים

רינת מעוז: מפנקסה של מרצה בכירה לפיננסים ושוק ההון (פוסט אורח)

למה נשים מפחדות מכסף

יש נשים שהתחושה שלהן לכסף הוא פחד. לא יודעת. לא מבינה. רק שלא ייגמר.

אחרות מייחסות לו מעמד שולי: "יש דברים יותר חשובים מכסף בחיים". דרך נהדרת לפטור את עצמך מלדעת. בוודאי שישנם דברים חשובים יותר בחיים ואפילו לא מעט, אבל עם כל הכבוד להגשמה, להנאה, לאהבה – כל אלו ורבים אחרים מתאפשרים הרבה הודות לכסף. ואני כבר לא מדברת על מחסה ומזון, אני מדברת על הגשמה של ייעוד בחיים, על אפשרות ללמוד, להתפתח, להתקדם, לעסוק במקצוע מרתק, למצב קריירה.

אני נתקלת בכל חיי בנשים שמתעלמות מקיומו של הכסף. משתמשות במשפטים שגורים כמו: "אני חיה ויש לי מה שאני צריכה" – ובזה הן מסתפקות. ולמה? הלא נשים הן כבר לא רק עקרות בית ואימהות . הן מובילות מהלכים חברתיים ומדיניים, מחוללות שינויים, מטביעות את חותמן בתחומים שונים, והיד עוד נטויה – אבל כשזה מגיע לכסף ,או נכון יותר לניהול הכסף שלהן – לפתע קולן דומם. כאן הן נעצרות, לא מבינות, לא רוצות להיכנס לזה –כאילו מדובר באיזשהו עולם שההצלחה בו היא לגברים בלבד.

כאישה החיה ובודקת מסלול זה של פיננסים ושווקי הון – יום יום, ושעה שעה, יש לי חדשות בשבילכן: לפי מחקרים מוכרים יותר ופחות, הפוטנציאל של נשים להצליח בהשקעות, גדול פי כמה מונים משל גברים. הכיצד? ובכן, כמו שכל דבר מתחיל בפסיכולוגיה ונגמר בפסיכולוגיה, כך גם פה. כולנו יודעים שהצלחה ורווחים בבורסה או לחילופין כישלון והפסדים – הם פסיכולוגיה נטו. הידע לחשוב כסף, להשקיע כסף ולהרוויח – הוא די פשוט וכל אדם ממוצע יכול להבינו, אולם צריך אופי מסוים כדי להצליח ולהרוויח לאורך זמן ובאופן רציף בבורסה.

תכונות כמו: זהירות, שיקול דעת, איפוק, מהלכים מחושבים, תכנון נכון וחוסר "תאוות בצע" הן חלק נדרש בהרכבת אופיו של דיוקן המצליחן בבורסה לאורך זמן. אני יודעת זאת מניסיון אישי שלי. חוויתי את כל התחושות האלו, בעצמי, ועל בשרי.

חיפוש אחר רווח קל ומהיר, גם אם הסיבוב הוא רווחי ביותר- תמיד יותיר בידי המשקיע פחות ופחות כסף בכל עסקה מבלי שירגיש, ובמקום להרוויח (כשיושבים לאורך זמן על ניירות ערך מסוימים), תיק ההשקעות לא רק שלא גדל אלא קטן.

לא כן הנשים. אלו בהשקעות נוטות להיות זהירות ושקולות, לא רצות אחר שמועות וטרנדים, אין להן תאוות בצע ורצון "להכות את השוק". הן פשוט רוצות להרוויח כסף, ליהנות ממנו, וללכת לישון בשקט. כמובן שזו הכללה. ראיתי נשים וגברים שהם בדיוק הפוך מזה, אבל רוב הנשים הן בעלות הדיוקן של המצליחן. עובדה – גם מחקרים קבעים זאת.

—————————————————————

טיפים לסטודנטית מתחילה בשוק ההון

הייתי סטודנטית בת 22, עבדתי ב- 3 עבודות פלוס מלגה. אני זוכרת שתמיד ייחלתי לערב חופשי בו אוכל לשבת מול הטלוויזיה לא לעשות כלום, אבל ניהלתי צוות עסקי פיננסי בחברת אשראי גדולה, נתתי שיעורים במתמטיקה ובאנגלית, וערכתי ביקורות סמויות – והכל כדי לסגור את החודש.

כשנפלו עליי הוצאות לא צפויות, גם ההורים נרתמו לעזרה. אבל הדבר שעזר לי מכול – להתנהל פיננסית נכון ולשרוד את השנים הסטודנטיאליות שלי – היה "החינוך הפיננסי" שהעניק לי אבי כבר בגיל 16.

יום אחד הוא ניגש אליי ואמר: "קחי כסף ולכי ללמוד מה זו מניה", ושלח אותי לבנק. ממש זרק אותי למים.

למזלי, בבית הוא לימד אותי גם לשחות: הסביר לי מה זו "ריבית פריים" ו"מדד המחירים לצרכן", הדריך אותי כיצד לדבר עם הפקיד ואיך לעבוד עם המערכת הבנקאית שכולם כל כך פחדו ממנה.

מהר מאוד השתלטתי על העניינים. דמיינו לעצמכן זאת: בחורה צעירה שלא מוכנה להתפשר על פחות מהטוב ביותר בשביל הכסף שלה, ומוכנה ללמוד כדי להרוויח יותר כסף ולשלם פחות לבנקים.

הידע והמיומנות הזו של התנהלות מול הבנק ומול גופים פיננסיים עזרה לי מאוד בתקופות של לחץ כלכלי. ידעתי איך לדרוש ולהשיג לי מסגרת אשראי גבוהה בריבית נמוכה, קיבלתי הלוואות זולות הרבה יותר משאר הסטודנטים, וידעתי להשיג רווחים גבוהים יותר מכל מה שהיה לי (פק"מ, קופת גמל וכו'). הייתי מנהלת הכספים של עצמי והרווח הכספי היה כולי שלי.

היום, כשאני מלמדת ומדריכה סטודנטיות על עולם הפיננסיים והבנקאות, השקעות בשוק ההון ומוצרים פנסיוניים (קופת גמל, קרן פנסיה וכו') אני מרגישה שאני עושה שליחות. הסטודנטיות מקבלות כלים, בהם הן משתמשות ונהנות כבר במהלך הקורס, והכלים הפיננסים האלה הם שלהן לכל החיים.

כשהן יגיעו למקום עבודה ויישבו מול סוכן הביטוח, המשווק הפיננסי או מול הפקיד בבנק הן תדענה מה לשאול, איך לנהל משא ומתן, ובסופו של דבר – הן תרווחנה כל חייהן יותר. הידע הוא הכוח שלהן.

גם לך, סטודנטית יקרה, הכנתי מספר טיפים להתנהלות רווחית מול הבנק ומוסדות פיננסיים, והרי הם לפניך:

בבואך לבקש הלוואה ללימודים או מסגרת אשראי גבוהה יותר מבנק – אף פעם אל תקבלי את ההצעה הראשונה שהפקיד נותן לך. התעקשי שיבדוק עם המנהל שלו כיצד הוא יכול לשפר לך את ההצעה, ודווחי לו כי בבנקים אחרים ישנן הצעות אטרקטיביות יותר לסטודנטים.

אם יש לך קופת- גמל שפתחו לך הורייך מזה עידן ועידנים – בדקי באתר "גמל נט" של משרד האוצר באיזה מסלול נמצאת קופת הגמל, וכמה רווחים היא הניבה מתחילת השנה ובמהלך 3 השנים האחרונות. אם התשואה שלה אינה גבוהה את יכולה להעביר אותה לכל קופה אחרת.

בדקי מול הפקיד בבנק כמה עמלות ודמי ניהול את משלמת בחשבון עובר ושב שלך, ובעבור איזה קופות גמל, הלוואות וכיוצא בזה. כמו כן דרשי שיבואו לקראתך ויפחיתו מכל אותן עמלות ודמי ניהול.

אנא הביני דבר חשוב מאוד – את הלקוחה המועדפת על הבנקים בישראל, כיוון שבך טמון פוטנציאל אדיר להיות בעלת משכורת קבועה וגבוהה, בעלת חסכונות, ובעלת הון אישי שגדל עם השנים.

במידה ובקשתך עדיין אינה נענית – הודיעי כי תשקלי אפשרות של מעבר לבנק אחר, ועם המעבר נסחי מכתב מפורט מדוע החלטת לעבור לבנק אחר.

העתק ממנו הפני למנהל המרחב ולהנהלת הבנק. נראה אותם נותנים לך ללכת…

אשמח לענות על שאלות ותגובות במייל: rinat@maozfinance.co.il

תגובה אחת